tisdag 31 juli 2007

Badrumsprojekt

I vårt hem pågår flera renoveringsprojekt, men just nu jobbar vi hårt för att få badrummet på nedervåningen färdigt innan semestern är slut. Visst, vi har både toa och dusch, men det är väl synd att påstå att det finns nån mysfaktor när man lufsar ner till källaren för att ta sin dusch och sen kliver ut för att snart vara gipsdammig under fötterna igen! Nä, längtar till ett riktigt badrum nu...! Mannen sliter hårt och jag står å pekar å håller lite. Så snart det blir klart kommer bilder på badrummet, men än så länge får ni se vilket kakel/klinker vi använder.



Stor vit platta 20 x 20 cm på väggarna


Grå platta 10 x 10 cm på golvet


Vit mosaik 5 x5 cm på bänk och i nischer


Allt kakel är köpt på K-rauta.

lördag 28 juli 2007

Gå-bort-present



Ska på släktkalas imorgon och har fixat en enkel present till faster och farbror som bjuder in! Paketet innehåller en disktrasa (!) med ett hjärta på. Ja, en fin paket och ett hemmagjort kort förgyller vad som helst... Det lilla glashjärtat som är en slags vas har ett litet hål där man kan sticka ner blommor eller annat, allt efter säsong. Jag fyllde det med några glasprismor, en rosenkvist och några blomblad från trädgården. Enkelt, men ganska effektfullt!

fredag 27 juli 2007

Lite historik om gården...

Norrgården är mitt barndomshem och jag och maken är nu femte generationen i släkten som lever här, sedan ett drygt år tillbaka. Efter 4 år i lägenhet i stan längtade vi hem igen! Till gården hör boningshus, uthus, magasin, ladugård, lite skog, åker- och betesmark. Vi driver inte gården själva, utan har marken utarrenderad, då vi själva jobbar på annat håll. Vi har liksom lyxen att bo på landet, med kor och hödoft runt omkring oss, men har inte huvudansvaret för det! Och just nu känns det faktiskt ganska skönt att få fokusera bara på huset.

Huset byggdes 1895 och så här såg det ut då!


Sedan dess har huset genomgått stora och små förändringar, om- och tillbyggnader, och anpassats för de behov som funnits. Vad vi vet kom den första större förändringen 1954, då vatten och värme drogs in (dessutom revs alla kakelugnar ut, de behövdes ju inte längre!) fönster byttes och träpanelen byttes mot de praktiska (!) gråvita eternitplattorna.


I början av sjuttiotalet gjordes huset om så att man kunde bo två familjer här, en på varje våning. Eftersom nedervåningen blev för liten för den växande familjen gjordes en tillbyggnad på baksidan av huset i början av 80-talet. I slutet av 80-talet sattes faluröd träpanel på huset igen. Och sedan dess har det målats inne och ute, tapetserats om både en och två gånger, kök har bytts och väggar har rivits, så nog har huset varit under ständig förändring!


Trots detta tänker vi nu då fortsätta att förändra och är just i startgroparna av vårt renoveringsprojekt. Planen är att i viss mån återgå till hur huset såg ut från början, men ändå anpassat efter dagens behov. Eftersom huset genomgått så många förändringar genom åren känner vi oss ganska fria i utformningen utvändigt och planlösningen. Det som var ursprunget finns ju till största delen inte kvar längre, så vi behöver ju inte vara rädda att vi förstör något av kulturhistoriskt värde. Sen får man ju ändå ha någon slags respekt för huset och stilen på det. Ett sätt är enligt oss att ta hand om det och rusta upp det, så det kan fortsätta stå här i flera generationer. Förebilden är det gamla fotot(längst upp i detta inlägg och bakom rubriken för sidan), men med vissa förändringar. Tycker verkligen om huset på den bilden. Det ser så där lantligt idylliskt ut, precis som vi vill att det ska vara!

Just börjat som sagt...idag ser huset ut så här! (Fönstren bytta nu i sommar, ska få spröjs så småningom). Träpanel och tak ska också bytas med tiden!

Välkomna till Norrgården!

Ja, välkomna då till Norrgården. Ännu en blogg inom "hus & hem-genren" har sett dagens ljus. Varför kan man ju undra? Jo bara för att de som bor där *kanske mest hon* älskar sitt hem och allt som har med inredning att göra. Enkelt va?! Så kliv in och känn er som hemma!